Nieuwsgierig naar de dag van een kind in het nieuwe kindcentrum?

Een dag van Jet, Hans en Pim in het kindcentrum
Jet, Hans en Pim wonen met vader Bart en moeder Linda in Olst. Moeder werkt in de verpleging en vader bij een groot productiebedrijf. Het is donderdagmorgen en Linda brengt de kinderen om 7.30 uur naar het Kindcentrum. Ze gaat meteen door naar haar werk in Zwolle. Jet, Hans en Pim beginnen bij de voorschoolse opvang. Jet is vier jaar. Zij gaat gelijk naar een vriendinnetje toe om te spelen. Ze kent de weg, want ze zit al sinds haar 2de op het Kindcentrum. Hans van 8 jaar vraagt of hij nog even mag voetballen op het sportveld. Dat mag van de pedagogisch medewerkster. Als het onderwijs begint brengt de pedagogisch medewerkster Hans naar de basisgroep. Ze kent Hans ook al vanuit de basisgroep waar ze werkt als onderwijsassistent. Pim is 12 jaar en gaat straks naar het Voortgezet Onderwijs. Afgelopen twee jaar heeft hij al wiskunde, Engels en sport en bewegen gehad van vakdocenten die hij straks ook in groep 9 van de zogenaamde 10-14 route heeft. Pim meldt zich en zoekt zijn vrienden op. Na de voorschoolse opvang begint om 8.30 uur de schooldag. Jet, Hans en Pim starten ieder in hun eigen basisgroep, met een vaste leerkracht, die ook hun ‘‘coach” is. Elke maand hebben ze een kindgesprek met de vaste leerkracht. Eén keer per twee maanden is er ook een ouder bij.

Jet
Jet, 4 jaar, mag na de start en het kringgesprek kiezen uit drie werkateliers. Sommige doet ze alleen en andere opdrachten gezamenlijk. Er zijn vaste ateliers waarin instructies worden gegeven. Als Jet klaar is laat ze haar werk zien aan de leerkracht of onderwijsassistent van het Atelier. Als het goed is, kan ze op haar IPad het werk afvinken en aangeven hoe ze het vond. Tussen de ateliers door wordt Jet opgehaald door de logopediste. Alle kinderen uit haar groep gaan als ze 4 zijn deze week een keer naar de logopediste voor een basisscreening. Na twee ateliers gaan de kinderen fruit eten en met de basisgroep naar buiten. Sporten, spelen op het groene schoolplein of naar de schooltuin. Zo klein als ze zijn, zo goed zorgen ze al voor de door hen geplante plantjes en bloemen. Van 12-13 uur is het eten geblazen. Vaak in de eigen groep, maar soms gaat Jet bij Pim in de groep eten. Zo ook vandaag. Vóór de middagactiviteiten weer beginnen, brengt Pim Jet naar de kleedkamers van de sportzaal waar haar groep is. De groep van Jet gaat naar het sportveld. Daar krijgen ze sport en bewegen van Gerald de vakleerkracht. Alle kinderen sporten minimaal 1x per dag. Sommige kinderen sporten zelfs twee of soms drie keer per dag. Gerald is niet alleen de gymmeester, maar ook nog eens de trainer van het voetbalteam waar Jet in speelt. Na de sportles gaat Jet naar het ontdekatelier. Daar maakt ze een windmolen bij het project ‘Duurzaamheid’. Rond kwart voor drie ruimen ze op. De kinderen gaan terug naar de basisgroep. Hier sluit Jet haar schooldag af. Papa en mama werken nog, dus gaat Jet naar de Buitenschoolse opvang.

Hans
Voor Hans, die 8 jaar is, begon de ochtend ook in zijn basisgroep. Samen praten ze hoe we met elkaar omgaan, zodat iedereen het fijn heeft. Hans vond het lastig, want soms voelt hij zich best wel een beetje anders dan de anderen en alleen. Er over praten was fijn, want ook andere kinderen voelen zich weleens anders. “Gelukkig maar”, zei Ton, zijn vaste leerkracht, “stel je voor dat iedereen hetzelfde is”. Hans gaat om 9 uur naar de rekengroep. Hij werkt daar aan zijn eigen rekendoelen. Vandaag kiest hij voor klokkijken. Na het rekenen gaat hij lekker sporten en vandaag is dat tennis. Elke twee maanden is er een andere sport waar Hans kennis mee maakt. Soms mogen ze na schooltijd nog een aantal keren meedraaien om te kijken of ze lid willen worden. De dag van Hans ziet er vaak als volgt uit: ‘s morgens lezen, rekenen, taal en Engels. En ’s middag werken aan het project. Deze middag werkt hij samen met andere kinderen verder aan een elektrische auto. Ze krijgen daarbij hulp van een vader die in een fabriek van elektrische auto’s werkt. Net als Jet gaat Hans ‘s middags naar de BSO. Na een lekker kopje thee vertrekt hij naar de tennisbaan voor zijn tennisles. Gelukkig is het maar 100 meter lopen.

Pim
En dan hebben we nog Pim, 12 jaar. Hij heeft deze donderdag drie werkateliers. Hij begint met sport en bewegen. Sport is wel leuk, maar niet echt zijn ding. Pim máákt liever dingen. Na de sport werkt Pim zelfstandig aan zijn eigen taalopdrachten. Op het leerplein werken de oudste kinderen in grotere groepen. Vragen kunnen ze stellen aan hun leerkrachten of onderwijsassistenten, maar natuurlijk helpen ze ook elkaar. Pim weet van zichzelf waar hij goed in is of wanneer hij moet intekenen voor extra uitleg. De leerateliers zijn wel leuk, maar hij verheugt zich vooral op de middag. Binnen het schoolproject ‘Duurzaamheid’ mag hij koken. Over een poosje mag hij met zijn groep een driegangendiner maken voor zijn ouders. Dan kan hij ook laten horen welk nummer hij met de groepsband al kan spelen. Om drie uur is alles opgeruimd en gaat ook Pim naar de BSO. Hij is moe en gaat lekker op de bank chillen. Om vier uur gaat hij naar het muziekatelier. Daar komen de kinderen van zijn groepsband bij elkaar om een nieuw nummer in te studeren. Ze krijgen les van Regine die zowel op school als op de muziekschool werkt. Vlak voor het eind van de dag haalt Pim nog een nieuw boek uit de schoolbieb. Als het half zes is staan Jet, Hans en Pim klaar om met Bart, hun vader, naar huis te gaan.

Terug naar overzicht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *